中文 English Nederlands

Chinese cultuur in Jiayou!

Jiayou

Jiayou betekend letterlijk 'olie erbij'. Het wordt gebruikt als je benzine moet tanken, maar ook als aanmoediging, net zoals "kom op!" of "hup!" of "ga door!". Deze aanmoediging heeft elke speler nodig voor hij bestemmingskaarten kan leggen.

Ting bu dong

Tingbudong betekend ïk bergrijp niet wat je zegt". Omdat de speler het niet "begrijpt" mag hij de kaart doorspelen aan een ander!

Guanxi

Guanxi is het hebben van de juiste relaties, het juiste netwerk om dingen gedaan te krijgen. Met de juiste relaties kun je in China alles voor elkaar krijgen. Deze superkaart helpt dus voor alles, je bent van alle vertraging af en je legt een extra kaart!

Chunjie and Laojia

Chunjie betekent letterlijk 'voorjaarsfeest'. Het wordt meestal Chinees Nieuwjaar genoemd. Chinezen hebben ook op 1 januari een vrije dag, maar dat is voor hen geen belangrijke dag en het nieuwe jaar begint voor hen pas echt met Chunjie. Ze volgen daarvoor de maan kalender, dus elk jaar is de datum anders, maar het is altijd in januari of februari. Chunjie is het belangrijkste feest in China. De meeste mensen proberen dan ook naar hun ouderlijk huis te gaan. De eerste zeven dagen zijn het belangrijkste, maar ook bv. Dag 15 is nog belangrijk, en heeft een speciale naam, het 'Lantaarnfeest'. Dit betekent dat er elk jaar in de vier weken rond Chinees Nieuwjaar de grootste volksverplaatsing ter wereld plaatsvindt: er worden ruim 35 miljoen vliegreizen gemaakt en225 miljoen reizen per trein en nog vele vele reizen meer over de weg per auto of bus! Dit heeft veel gevolgen voor de beschikbaarheid van kaartjes en het is niet ongewoon dat mensen een reis van 12 uur per trein moeten staan. Tijdens Chinees Nieuwjaar ga je bij alle naaste familie op bezoek, wordt er veel gegeten en vooral ook heel veel knal-vuurwerk afgestoken! Twee weken voor Chinees Nieuwjaar zie je overal op straat verkooppunten van vuurwerk verschijnen en je kunt vuurwerk kopen van slechts 10 rmb tot grote dozen met 'miljoenenknallers' voor meer dan 1000 rmb. (1 euro is ongeveer 7.7 rmb, dus vuurwerk kost tussen de 1.25 en 125 euro). 'laojia' betekent het ouderlijk huis. In dit spel moet je als je de Chunjie kaart hebt gekregen eerst een laojia kaart spelen, je moet met Chinees Nieuwjaar dus eerst naar je ouderlijk huis, voor je verder kunt reizen.

Zhongqiujie en "Maankoeken"

Zhongqiujie is het maanfeest, of mid-herfst feest. Deze feestdag hangt dus ook van de maankalender af en valt in september als het volle maan is. Vroeger ging men echt in parken naar de volle maan kijken. Tegenwoordig ga je wat gezelligs doen met vrienden of bij familie op bezoek, maar mensen reizen er niet ver voor, gaan ook niet altijd naar hun ouderlijk huis. Het is de gewoonte om elkaar 'maankoeken' (Yuebing) te geven, ronde koeken die wijzen op de volle maan, van vrij droog deeg gemaakt en met een vulling die zoet of hartig kan zijn. De betere koeken zijn lekker, de goedkope kunnen heel droog zijn. De koeken zijn meestal in mooie dozen of blikken verpakt en je betaalt vaak meer voor die verpakking dan voor de koeken zelf. Tegenwoordig komen er ook moderne varianten op de markt, van chocolade of ijs bijvoorbeeld. Het is geen enkel probleem om de kado gekregen maankoeken weer aan iemand anders door te geven en soms gaat zo een doos maankoeken vele malen van hand tot hand. Het verhaal gaat dat iemand eens zijn eigen doos weer terug kreeg, nadat deze aan verschillende anderen kado gedaan was. Een goede werkgever geeft zijn werknemers ook een mooie doos kado!